Anbefalinger i graviditeten – Hvad må jeg og hvad må jeg ikke?

Kategorier


Det kan være svært at finde hoved og hale i alle de informationer, som du modtager fra både sundhedspersoner, venner og familie, når du er gravid. Det kan hurtigt føles som om, alt er farligt når du er gravid og du ikke må noget mere. Jeg prøver her at skabe et overblik til dig.

Kost og kosttilskud

Det du spiser og drikker under graviditeten har betydning for barnets udvikling i livmoderen. Derfor er det vigtig at spise sundt og varieret – både for at få en god graviditet og for at give barnet den bedste start på livet.

Ved at efterleve de officielle kostråd, så spiser du sundt og varietet. På den måde får du også de fleste af de vitaminer og mineraler, der er behov for gennem din mad.

De officielle kostråd lyder:


Kosttilskud

Nogle vitaminer og mineraler skal du have flere af. Her anbefaler sundhedsstyrelsen:

  • Folsyre:
    400 mikrogram dagligt fra graviditeten planlægges og 12 uger ind i graviditeten.
    Folsyre nedsætter risikoen for, at barnet fødes med neuralrørsdefekt. Det er en sjælden lidelse, der giver misdannelser i hjernen, kraniet og rygmarven.
  • D-vitamin:
    10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele graviditeten.
    Kroppen har brug for D-vitamin til at optage og omsætte kalk. Det er vigtigt for barnets vækst og knogleudvikling og for dine tænder og knogler. Hvis moderen mangler D-vitamin under graviditeten, fødes barnet også med mangel på D-vitamin. 
  • Jern:
    40 – 50 mg jern dagligt fra 10. graviditetsuge.
    Jerntilskuddet optages bedst, hvis det tages mellem måltiderne sammen med et glas frugt- eller grøntsagsjuice. Jern bruges bl.a. til dannelse af røde blodlegemer og holde din blodprocent oppe, mens din blodvolume øges i graviditeten.
  • Kalk:
    500 mg dagligt gennem hele graviditeten.
    Kalk fås nemmest gennem mælkeprodukter og tilskudet kan undlades, hvis du dagligt indtager 350-400 ml mælkeprodukt. Kalk har betydning for barnets og dine knogler.

Det anbefales ikke at indtage andre kosttilskud end de anbefalede, da vi endnu ikke kender til risikoen for fosterskader, når det gælder kosttilskud, som indeholder f.eks. urter eller plantedele.


Undgå eller hold igen med disse fødevarer

Anbefaling om at undgå eller at holde igen med fødevarer handler om at undgå uønsket kemi, madbakterier og parasitter, derfor bør gravide, ammende og kvinder, der forsøger at blive gravide være særligt opmærksomme på disse råd.

  • Indtag ikke alkohol, når du er gravid eller planlægger det. Vi kender ikke den nedre grænse for, hvornår alkoholens påvirkninger ikke påvirker barnet, derfor frarådes alkohol helt.
  • Undgå store rovfisk som aborre, helleflynder og gedde indeholde store mængder kviksølv, der kan skade fosteret
  • Hold igen med dåsetun og østersølaks – også kaldet vildlaks. Spis højst én dåse tun om ugen og max 125 gram vildlaks om måneden. For at undgå stoffet diocin, sim findes i fede fisk i østersøen.
  • Hold igen med kaffe og te – drik højst 2 kopper kaffe dagligt og begræns te til et par kopper dagligt.
  • Undgå energidrikke og hold igen med læskedrikke fx cola. for at begrænse dit koffein indtag.
  • Begræns mængden af lakrids. max 50 gram pr dag for at undgå smagsstoffet glycyrrhizinsyre, der kan give forhøjet blodtryk
  • Undgå lever og levertran, hold igen med leverpostej og torskelever grundet det store indhold af A-vitamin, som kan skade barnet.
  • Spis kødpålæg så frisk som muligt. Kødpålæg, der har været åbent i længere tid og ikke er friskt kan indeholde listeria-bakterier.
  • Undgå upasteuriseret mejeriprodukter og bløde råmælkeoste, da det kan indeholde listeria-bakterier.
  • Spis ikke råt kød eller ikke gennemstængt kød og skyl altid frugt og grønt grundigt, for at undgå at blive smittet med toxoplasmose, også kaldet haresyge.
  • Undgå ingefær og rødbedejuice, ingefær kan være forbundet med en øget risiko for abort, rødbedejuice indeholder meget nitrat, hvilket er vurderet til at udgøre en risiko for gravide.
  • Vær påpasselig med tang, da vise tangarter indeholder højt indhold af jod og uorganisk arsen. både jodmangel og for meget jod er forbundet med risiko for barnet og dets udvikling af centralnervesystemet. Tang kan også indeholde tungmetaller.

Tobak og nikotin

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du helt undgår at ryge eller bruge andre nikotinprodukter, hvis du er gravid eller ønsker at blive det. Tobak og nikotin er ikke alene meget usundt for fosteret – det sænker også sandsynligheden for, at du bliver gravid, da rygning kan påvirke ægløsningen og mandens sædkvalitet forringes.

Barnets vækst og organer påvirkes, hvis du ryger, udsættes for tobaksforurenet luft eller bruger nikotinprodukter. Nikotin og andre skadelige stoffer i tobaksrøg giver risiko for for tidlig fødsel og i sjældne tilfælde kan barnet dø. Risikoen er størst, hvis du selv ryger eller bruger nikotinprodukter. Andres tobaksrøg forøger også risikoen. Barnets risiko for vuggedød øges, hvis moderen har røget under graviditeten.

Du har størst chance for at blive røgfri, hvis du får hjælp til at stoppe med at ryge. Der er mange måder og steder, hvor du kan få støtte i forbindelse med dit rygestop.

Anvend ikke andre rusmidler i din graviditet, da det øger risikoen for fosterskader.


Arbejdsmiljø og kemikalier

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at være særlig opmærksom på, hvilke kemikalier de udsætter sig selv og det ufødte barn for, både hjemme og på arbejdspladsen.

Overordnet anbefales det, at gravide bruger så lidt kosmetik, creme og parfume som muligt og bør undgå at farve hår, bruge produkter på spraydåse og at male.

Arbejdsmiljø

På arbejdspladsen er der særlige regler, som beskytter dig som gravid mod at blive udsat for påvirkninger, der belaster graviditeten og barnets udvikling i livmoderen. Din arbejdsgiver har pligt til at vurdere, om du som gravid bliver udsat for påvirkninger, der kan udgøre en fare for graviditeten eller det ufødte barn. Dette gøres gennem en arbejdspladsvurdering. Hvis det vurderes, at arbejdet kan have negativ påvirkning, skal arbejdet være planlagt og tilrettelagt således, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det kan føre til omplacering til andre opgaver eller fraværsmelding.

Du har ikke pligt til at fortælle din arbejdgiver om din graviditet før senest 3 måneder før forventet fødsel (termin), men det kan af hensyn til dig og dit ufødte barns sikkerhed og sundhed være en god ide at fortælle din arbejdsgiver tidligere, at du er gravid.


Kemikalier

Langt de fleste kemikalier, vi har i vores hverdag, har en funktion, vi ikke vil undvære. Nogle stoffer kan ikke undgås eller forbydes, når det findes som naturlige indholdsstoffer i mad, vi ikke kan slippe for eller findes som miljøforurening. Men når du er gravid, giver det alligevel god mening at være opmærksom og udsætte sig selv for så lidt problematisk kemi som muligt. Det lille barn i maven er sårbart over for selv små mængder kemi. Fx er udviklingen af dit barns organer og nervesystem særligt følsom.

Miljøstyrelsen har angivet 7 råd udarbejdet med bidrag fra fødevarestyrelse, sundhedsstyrelsen og arbejdstilsynet:

  • Undgå tobaksrøg og bed andre om at ryge udenfor
  • Drik ikke alkohol
  • Gør rent og støv af en gang om ugen, og luft ud grundigt ud to gange om dagen.
  • Køb produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume.
    Brug eventuel appen “Tjek kemien”
  • Minimer kemikaliekontakt
    (Undgå generelt kemikalier med advarselsmærkater og vær ekstra forsigtig med rengøringsmidler, undgå maling, spraydåser og hårfarve)
  • Spis varieret
    (Mad kan også være en kilde til uønskede kemiske stoffer. Derfor bør du spise varieret, så du ikke får for meget af et problematisk stof.)
  • Minimer medicinindtag
    Brug kun medicin efter aftale med din læge. Det gælder også smertestillende midler og naturmedicin.

Jeg håber det kunne hjælpe med lidt afklaring. Til slut vil jeg bare komme med en generel anbefaling herfra: Alt med måde og brug din sunde fornuft.

Kilder:
Sundhedsstyrelsens information til gravide “Kost og kosttilskud under graviditet” “Arbejdsmiljø og kemikalier ved graviditet”
Fødevarestyrelsens kostråd til gravid eller ammende: hvad skal du spise og drikke?
Miljøstyrelsens Tema: Gravid “Gode råd til dig, der er gravid, eller ønsker at blive det.”


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *